O, Maicuta Sfanta

Greco-catolicii şi ortodocşii au versiuni diferite cu privire la originea imnului cântat de sute de mii de credincioşi în fiecare 15 august, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Maica Domnului

Maica Domnului

Imnul Maicii Domnului de la Nicula, cântarea pe care o intonează sute de mii de credincioşi în fiecare 15 august, a fost compusă de călugări greco-catolici, în 1946. Aşa sună varianta bisericii de rit bizantin unită cu Roma, în timp ce ortodocşii spun că este vorba de un imn de factură populară.

Potrivit lui Romul Pop, autorul cărţii „Luminile Bixadului”, o primă mărturie scrisă cu privire la originile imnului „O Măicuţă Sfântă” se află într-un calendar-carte editat de Mănăstirea de la Bixad, în 1946. „Aflăm că era difuzată pelerinilor şi o cântare către Preacurata Fecioara Maria, de mulţumire pentru salvarea românilor de temporara asuprire străină din 1940-1944, melodie Gheorghe Marina, versuri Gavril Sălăgean, călugări bazilieni de la Bixad”, scrie Romul Pop în cartea sa. O bună parte din cântarea de la Bixad se regăseşte cuvânt cu cuvânt în imnul care se cântă acum în timpul pelerinajului de la Nicula

Cântare de factură populară

Ortodocşii au, însă, o altă versiune asupra istoriei imnului religios. Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bogdan Ivanov, imnul este de factură populară. „Părintele Vasile Stanciu a cules versurile şi le-a pus pe note, în 1990”, a declarat pentru „Adevărul”.
„O Măicuţă Sfântă/Te rugăm fierbinte/Să ne-asculţi de-a pururi/Marea rugăminte”. Aşa sună prima strofă a cântării pe care toată suflarea creştină o cântă la Nicula, în ziua sărbătorii, şi care se regăseşte întrutotul în cântarea de la Bixad. Şi refrenul este identic: „Nu lăsa, Măcuţă/Să pierim pe cale/Că noi suntem fiii/Lacrimilor tale”.

Zeci de mii de pelerini la Nicula

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi astăzi la Mănăstirea Nicula, la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal, prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Credinicioşii vin din toate judeţele Ardealului, unii dintre ei pe jos, pentru a se ruga la o icoană a Fecioarei Maria despre care se spune că face minuni. Pregătirile pentru pelerinaj au început încă de vineri, de când au sosit primii pelerini. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a instalat două corturi în incinta mănăstirii, pentru consultaţii medicale. De asemenea, a fost adusă o autospecială de pompieri şi o ambulanţă SMURD. Echipajele de intervenţie vor fi prezente la Nicula pe toată durata evenimentului.

Fii lacrimilor

O, Maicuta Sfanta
Te rugam fierbinte
Sa ne-asculti de-a pururi
Marea rugaminte.

Nu lasa Maicuta
Sa pierim pe cale
Caci noi suntem fiii
Lacrimilor tale.

Cand plangeai sub cruce
Maica-ndurerata
Te-am primit de mama
Noi si lumea toata.

Calatori pe marea
Vesnic tulburata
Noi ne-am pus in tine
Si nadejdea toata.

Tu esti steaua marii
Si ajuti sa treaca
Cei care se roaga
Nimeni nu se-neaca.

Fa sa-ti bata zilnic
La miloasa-ti poarta
Cata vreme-n lume
Valuri ne mai poarta.

Iar cand nori si ceata
Innegri-vor zarea
Tu sa vii Maicuta
Sa ne arati cararea.

Sa conduci luntrita
Printre stanci si valuri
Sa ne scoti in portul
Vesnicilor maluri.

O! Maicuta Sfanta
Cea mai scumpa floare
Fa din fii de lacrimi
Dalbe lacrimioare.

Sa le duci cu Tine
Unde calea-ti duce
Sa le dai in ceruri
Fiului Tau dulce.

Si sa-I spui Maicuta
Ca astea-s floricele
Ce-au facut sa creasca
Chinurile grele.

Caci sunt ale tale
Lacrimi de sub cruce,
Ca ne esti Maicuta
Mama cea mai dulce.

Inima-ti Preasfanta
Mangaind ne strange,
Vom uita de chinuri
Mai mult nu vom plange.

Noi cuprinsi de-o pace
Fara de hotara
Lauda-te-om vesnic
Pururea Fecioara.