Procesul Maresalului Ion Antonescu

Procesul Maresalului Ion Antonescu si declaratiile lui Iuliu Maniu:

Mihai Antonescu – Domnule presedinte va rog sa-l intrebati pe domnul Maniu,daca isi aminteste ca,la data de 5 septembrie 1940,atunci cand domnul Maresal a fost insarcinat cu formarea noului guvern,sa intalnit cu domnia sa si au discutat formarea unui guvern de uniune nationala ?

Iuliu Maniu – Nu as putea sa precizez data,dar stiu,ca inaintea formarii guvernului domniei sale,nu am avut ocazia sa-l intalnesc.

Mihai Antonescu – Daca isi aminteste domnul Maniu ca a discutat totusi cu domnul Maresal despre formarea guvernuli si ca a refuzat orice interventie a Regelui Carol al II lea?

Iuliu Maniu – Dat-mi putin voie sa-va spun cum sau desfasurat lucrurile…

Presedintele – Va amintiti,domnule Maniu,ca,in preajma abdicarii Regelui Carol,va-ti intalnit cu Ion Antonescu si ca ati discutat asupra Regelui Carol ?

Iuliu Maniu – Chiar mai multe.Aceasta vreu sa va spun ca ,ceea ce sa intamplat ar fi bine sa stie toata lumea.Ne-am hotarat ca niciunul dintre noi sa nu primeasca vreo sarcina de la Regele Carol.Aceasta intelegere am facut-o cu domnii Constantin Bratianu,Gheorghe Bratianu si Stelian Popescu.

Mihai Antonescu – Daca isi aminteste domnul Maniu ca,cu acea ocazie,sa discutat ca la formarea guvernului,opozitia,si chiar domnia sa,sa nu ingreuneze sarcina guvernului.Domnul Maniu sa intalnit cu domnul Maresal si,dupa formarea guvernului,si cu acel prilej,de asemenea,au cazut de acord ca opozitia sa nu ingreuneze sarcina guvernului ?

Iuliu Maniu – Vreau sa precizez urmatoarele:Ne-am inteles ca nici noi,Partidul-Taranesc,nici Partidul National-Liberal sa nu primim vreo insarcinare de la Regele Carol.Eu am fost delegat sa ma intalnesc cu domnul Maresal Antonescu si sa ajung cu domnia sa la o intelegere,conform acestei intelegeri facute intre partide.Domnul Maresal de abia iesi-se atunci din lagar.Ne-am inteles sa ne intalnim la Ploiesti,unde ne-am si intalnit.Nu am vrut sa primim nici eu,nici domnia sa,vreo insarcinare de la Regele Carol.

Am stat de vorba cu domnul Maresal,am vazut care sunt planurile domnie sale,si ia-m aratat care sunt si planurile mele.Am stabilit,prin urmare,ca nu vom primi nici o insarcinare din partea Regelui si am mai stabilit ca,daca Regele va abdica,noi toti vom participa la guvernare,neprecizand cine va fi presedinte.Domnul Maresal si-a rezervat ministerele de interne si de razboi,ceea ce eu am consimtit.Intalnirea a avut loc la Ploiesti.Am stabilit ca dupa patru zile de la aceasta intalnire,sa ne intalnim la Bucuresti si amandoi ne vom prezenta la Regele Carol in audienta si ii vom cere abdicarea.Domnul Maresal mi-a spus ca sa intalnit cu Regele Carol,insarcinandul cu formarea guvernului si ca,domnia sa a refuzat,in baza intelegerii facute cu mine.In aceeasi seara,m-am intalnit cu domnul Maresal la dansul acasa,care mi-a relatat cum a decurs intalnirea cu Regele si mi-a reconfirmat intelegerea facuta cu mine.In aceeasi noapte,a fost chemat din nou de Regele Carol,dar ce sa intamplat la acea intalnire nu stiu.

Intr-o alta zi am aflat ca domnul Maresal a primit presedentaia Consiliului de Ministri,cu conditia ca el sa fie conducatorul statului si ca unele prerogative regale sa-i fie transmise domiei sale.De la aceea data nu l-am mai vazut pe domnul Maresal,pana cand a fornat guvernul.

Mihai Antonescu – Daca isi aminteste domnul Maniu ca sa intalnit cu domnul Maresal si dupa formarea guvernului si,cu acel prilej ia aratat ca nu avea din partea opozitiei o situatie care sa-i ingreuneze guvernarea ?

Iuliu Maniu – Intr-adevar dupa ce sa format guvernul,m-am intalnit cu domnul Maresal.Domnia sa mi-a propus sa intre catva oameni de ai mei din partid,ca tehnicieni,in guvern.In urma aceste discutii avute,am admis ca doi-trei thenicieni ai Partidului National-Taranesc sa ia parte la guvernarea domniei sale,ca secretari generali.Dar nu in calitate de colaboratori politici ci numai administrativ.L-am numit pe domnul Gerota,imediat,si mai tarziu pe domnul Grigore Popescu,un tehnician in materie industriala si comerciala a Ministerului Aprovizionari.

Mihai Antonescu – Daca domnul Maniu a declarat domnului Maresal ca s-a situat intr-o pozitie de rezerva,si ca intelge sa ramana in aceasta rezerva pentru alte imprejurarai ?

Iuliu Maniu – Nu numai atat,dar eu am fost contra.Nu poate fi vorba de o rezerva a mea fata de acest guvern,deoarece eu eram impotriva.

Mihai Antonescu – Ingaduiti-mi sa-l intreb pe domnul Maniu,pentru ca eu numai inteleg…

Presedintele – Dumneavoastra formulati-va intrebarile in apararea dumneavoatra,pentru ca,amintiti-va dumneavoastra sunteti acuzat nu acuzator.

Mihai Antonescu – Tocmai vreeam sa pun o intrebare,in legatura cu raspunsul domnuli Maniu.Pe de-o parte,spune ca sa intalnit cu domnul Maresal,si ca s-a inteles cu domnia sa…

Iuliu Maniu – Nu m-am inteles.

Mihai Antonescu – …ca s-a inteles la formarea guvernului.Dupa ce domnul Maresal si-a rezervat Armata si Internele,si dupa formarea guvernului,discuta cu domnul Maresal,si isi da acordul sa participe la guvernare,tehnicieni,insa tehnicieni ai Partidului National-Taranesc.Ce iseamna sa fi contra unei guvernari,atunci cand porti discutii si ii acorzi incredere si iti ma da si acordul sau si iti ofera colaborare ?Chiar eu l-am avut secretar general la minister pe domnul Gerota,care mi-a spus ca domnul Maniu i-a dat acordul,si a spus-o chiar dansul mai devreme,pentru participarea la guvernare.

Iuliu Maniu – Nu la minister,ci ca secretar general administrativ.

Presedintele – Cum explicati aceasta ?

Iuliu Maniu – Noi cu toti suntem romani,la un moment dat,o parere politica difera intre noi.Asta nu inseamana ca,din cauaza parerilor politice diferite sa devenim dusmani.Prin urmare,nu exclud posibilitatea ca in anumite momente sa refuz unele conversatii.In special eu,cand s-a infaptuit Romania Mare,am fost de parere ca pe fiecare roman trebuie sa-l tratezi cu cinste si onoare,indiferent daca este adversar politic sau nu.Poate de aceea am fost singurul din tara,care m-am intalnit cu toti lideri de partide si cu toti prim-ministri.

Mihai Antonescu – Fata de raspunsul domnului Maniu,este foarte greu pentru mine sa-i pun intrebarea pe care o pregatisem.Voiam sa-l intreb pe domnul Maniu,daca domnia sa,dupa toate intalnirile si discutiile avute cu domnul Maresal,daca a inteles ca trebuie sa sprijine guvernul Maresalului Antonescu,nu formal,pentru ca tara era atunci angajata in politica internationala,alaturi de Germania,fata de situatia care era in tara ?