Brazilia şi România punţi culturale

Mihai Eminescu Ziaristul

Mihai Eminescu Ziaristul

Multă lume nu știe că Eminescu a fost, pe lângă poet, un foarte bun jurnalist, sociolog și politician. El și-a expus viziunea asupra vieții politice, naturii și organismelor sale iar Brazilia i-a preluat modelul în perioada 2000 – 2012.

Ca o confirmare a acestui lucru, Jeronimo Moscardo, ambasador al Braziliei în România, a făcut în anul 2003, cu ocazia decernării de către Academia Română a titlului Doctor Honoris Cauza, o afirmație cel puțin surprinzătoare pentru noi: “Mulțumesc României și în special domnului Eminescu pentru faptul că Brazilia a cunoscut cea mai mare creștere economică din lume.”

Jurnalistul Miron Manega identifică faptul că Mihail Manoilescu unul dintre cei mai mari economiști români, fost Guvernator al Băncii Naționale, a încorporat într-o celebră lucrarea de-a sa, “Noua teorie a protecționismului și schimbului internațional”, Teoria Statului Organic a lui Eminescu.

Mihail Manoilescu

Mihail Manoilescu

Cartea lui Mihail Manoilescu, publicată în anul 1932, este tradusă în portugheză, ajunge în Brazilia unde devine curs universitar, din anii 1970 program economic al țării, iar în perioada 2000-2012 transformă radical Brazilia, generând o creștere economică spectaculoasă…

Statul are în concepția lui Eminescu două componente: corpul statului și sufletul statului. Corpul statului îl formează spațiul geografic pe care locuiește un popor, cu istoria sa. Corpul statului român era în viziunea lui Eminescu cel care se va înfăptui în 1918.

Sufletul statului îl formează poporul, cu clasele sociale, care îi conferă caracterul național. Sufletul statului român îl formează, în concepția sa, populația autohtonă, creatoarea limbii române, înainte de constituirea formațiunilor statale și păstrarea tradițiilor seculare. Nu întâmplător țărănimea reprezintă în concepția sa expresia virtuțiilor poporului român.

Pătura superpusă formată, cu precădere din elemente alogene, constituia o primejdie reală pentru caracterul național al statului român.

Eminescu Manoilescu Leonida si Brazilia

Eminescu Manoilescu Leonida si Brazilia

Dar pe lângă Mihai Eminescu şi Mihail Manoilescu mai există încă o punte de legătutră între România şi Brazilia. Precizarea făcută de prof. Atico da Mota în prestigioasa lucrare, „Brasil e Romenia Pontes Culturais”, cu privire la sculptorul Gheorghe Leonida, elimină o omisiune de neînţeles şi aduce la cunoştinţa milioanelor de vizitatori ai Monumentului “Cristo Redentor” un adevăr care constituie o mândrie pentru spiritualitatea românească. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931. Statuia a devenit în timp un adevarat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

Gheorghe Leonida

Gheorghe Leonida

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892. Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost si o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

Text cules şi îngrijit de Dan Bârsan

Surse externe:

http://www.cunoastelumea.ro/

http://mistere-romania.info/

http://www.businessmagazin.ro/