Barsanov Georgii Pavlovich

Barsanov Georgii Pavlovich un nume rusificat.

Barsanov

Barsanov


Barsanov Georgii, purtând un nume românesc rusificat, s-a născut la data de Dec. 29, 1907, în Saratov Rusia, şi a fost un mineralogist Rus de clasă mondială. Capătă titlul de doctor în ştiinţele geologiei şi mineralogiei în anul 1948, fiind totodată profesor şi şef de catedră al subdepartamentului de mineralogie al institutului de geologie din Moscova din cadrul Universităţii de Stat din Moscova începând din anul 1953. De asemenea a fost director al muzeului de mineralogie A. E. Fersman al Academiei de Ştiinţe al URSS din anul 1953.

Principalele sale realizări sunt devotate mineralogiei căreia s-a dedicat. A întreprins studii cu privire la clasificarea mineralelor, fizica mineralelor, genetica mineralogiei şi mineralogia elementelor rare precum niobium şi tantalum.

Iau fost conferite trei distincţii, ordine acordate savanţilor sovietici. În onoarea sa, un mineral descoperit de Barsanov, a fost numit „barsanovita”.

Georgbarsanovite este un mineral foarte rar din grupul eudialitelor, cunoscut anterior după numele de barsanovite, cu formula Na12(Mn,Sr,REE)3Ca6Fe32+Zr3NbSi(Si3O9)2(Si9O27)2O4Cl2•H2O.

Georgbarsanovite

Georgbarsanovite

Georgbarsanovite variante

Georgbarsanovite variante